Langlaufen

Langlaufen is een sport die al lange tijd bestaat, het is samen met skiën hoogst waarschijnlijk afgeleid van jagers die 4500 jaar geleden al ski’s gebruikten om in de sneeuw sneller voort te bewegen, hiervan zijn voornamelijk sporen terug gevonden in Scandinavische landen. Later, in de middeleeuwen, gebruikte men ook al ski’s om gemakkelijker door de sneeuw te komen. De term ‘langlaufen’ werd echter pas veel later gebruikt.


langlaufen, geschiedenis en uitleg

De eerste keer dat mensen ski’s gebruikten voor recreatie en sport was rond 1826, nadat het Noorse leger om onbekende redenen had besloten de skiafdeling af te schaffen. Mensen uit Osterdal en Telemark hadden bleven echter door gaan met skiën en langlaufen en hieruit ontstonden de hobby’s en later ook wedstrijden.

In Amerika, Californië, ontstond de hobby nadat mensen tijden de goudkoorts gebruik maakten van ski’s om door het besneeuwde berg gebied te trekken. Uit deze ontwikkelingen kwam later het langlaufen voort wat pas echt bekend werd in 1924 tijdens de eerste winterspelen. Het skiën en langlaufen werd voor lange tijd voornamelijk gedomineerd door de Noren, Finnen en de Zweden, totdat in 1954 ook de Russen bekwaam in de sport bleken.

Langlaufen als sport

Pas in 1985 kwam de eerste ontwikkeling in de langlauf sport tevoorschijn, nadat het langlaufen voor lange tijd eigenlijk hetzelfde was gebleven. Pauli Siitonen uit Finland kwam met de halve schaatspas, een techniek waarbij men een langlaufski normaal gebruikt terwijl de andere langlaufski schuin wordt afgezet tegen het sneeuw. Hiermee versloeg hij gelijk al zijn tegenstanders in een wedstrijd. Deze techniek zorgde voor een ware revolutie in de langlauf wereld. De Amerikaan William Bill Koch was de eerste die met de halve schaatspas techniek de wereldcup van het langlaufen won, hierna werden normale technieken bijna door niemand meer gebruikt.

Nieuwe regels langlaufwedstrijden

Er werd door de Fédération Internationale de Ski geprobeerd de schaatspas in te dammen wat uiteindelijk tot de 50 procent regeling leidde, een nieuwe regel die ervoor zorgde dat men een stuk van het traject moest afleggen door gebruik te maken van de klassieke langlauf techniek en het andere stuk mocht afgelegd worden door de schaatspas techniek toe te passen. In 1989 werd deze regel officieel ingevoerd.

Langlaufgebieden

Langlaufen Oostenrijk gezelligPopulaire langlaufgebieden bevinden zich vooral in de Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden maar ook in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Ook deze landen hebben veel gebieden waar je prettige kunt langlaufen. Alhoewel het langlaufen voornamelijk uit het noorden van de Scandinavische landen komt verplaatsen de populaire gebieden zich de laatste tijd steeds meer naar het midden westen van Europa.

Langlaufmaterialen

langlaufenLanglaufmaterialen zijn anders dan de materialen die je voor skiën nodig hebt. Het langlaufen is een sport die de mogelijkheid biedt tot een rustige wandeling maar ook erg goed vergeleken kan worden met skiën doordat het gebruikte materiaal veel op elkaar lijkt. De techniek is echter heel anders. Met twee langlauf ski’s aan de voeten en twee stokken beweegt men zich voort door te lopen en te glijden door de sneeuw, met de twee stokken zet men zich af. Lees meer over het benodigde materiaal op de pagina langlaufmaterialen.

Met de klassieke of met de vrije stijl langlaufen

langlaufen routeEr zijn twee verschillende soorten stijlen die men toe kan passen tijdens het langlaufen, de klassieke stijl en de vrije stijl. Bij de klassieke stijl zet men zich af met de langlauf ski’s terwijl je de stokken gebruikt als een vorm van ondersteuning in plaats van een extra manier om kracht te zetten, deze manier is toepasselijk voor de rustigere vorm van langlaufen tijdens wandelingen door de sneeuw. Bij de vrije stijl oefen je druk uit met de langlauf ski in een zijwaartse beweging en gebruikt je de stokken om de sturen en extra kracht te zetten bij het versnellen, deze techniek is vergelijkbaar met de techniek de men gebruikt tijdens schaatsen, dit is de langlauf techniek die men vaak gebruikt tijdens de Olympische spelen. Lees meer over het onder de knie krijgen van langlaufen op de pagina leren langlaufen.

Langlaufroutes, ook wel langlaufloipes genoemd

langlauflpoie langlaufen geprepareerdEen langlaufroute die van tevoren vast is gesteld heet een langlaufloipe, deze bevindt zich vaak aan de zijkant van een weg of wandelroute of zelfs off piste. De route die zich off piste, dus buiten de officiële lopies, bevinden zijn vaak behoorlijk verantwoord te doen omdat langlaufen rustig kan worden gedaan en men niet altijd door gebieden met grote hoogteverschillen en lawinegevaar gaat.

Langlaufwedstrijden

Officiële langlaufwedstrijden worden georganiseerd door de FIS, Fédération Internationale de Ski, een organisatie die voor veel skisporten zoals alle alpine en noordse skisporten als sportbond functioneert. De organisatie is opgericht tijdens de allereerste Olympische Winterspelen in Chamonix 1924, sindsdien is de sportbond uitgegroeid tot de grootste wintersportbond met maar liefst 107 landen als lid en 9 sporten. Het hoofdkwartier van Fédération Internationale de Ski bevindt zich in Zwitserland in de stad Bern.